napisane elk

Standardowa kuchnia włoska

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich obrządkach, nie mówiąc o jedzeniu. Jest to znacząca część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najporządniej. Najbardziej legendarnymi włoskimi daniami są makarony i pizza, ale dania kuchni włoskiej są wybitnie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym regionie Włoch mowa. Atrakcyjne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w wielu przypadkach dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w znaczącym stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga i musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, by skonstruować swoje przepisy kulinarne, wobec tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a również inne towary, jakie Włosi mogli sobie wyhodować bądź też kupić za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu ogromnej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, jaka silnie uwidocznia technikę.

dobra kuchnia włoska Kraków

Których produktów jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Tubylcze kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są atrakcyjne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla historię chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań i niedrogich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, więc owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia i Sycylia są regionami znanymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek i mątwy.

Comments are closed.