Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu wziętych na całym globie. Dzisiaj skosztować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak oryginalne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co kochają jeść pierwotni Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza łączy się z Włochami. Ubóstwiają ją także sami Włosi.
Perfekcyjna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże pysznego dania. Najbardziej znana pizza to bezsprzecznie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co w istocie ubóstwiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o pastach. Niektórzy pokuszą się nawet o sformułowanie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W najwyższym stopniu włoskie jest naturalnie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z przeróżnego rodzaju sosami. Ważne jest, żeby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron według Włocha. Inne legendarne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą i sposobem podania.
Włoska kuchnia jest ogromnie urozmaicona. Poświęcić można jej w gruncie rzeczy długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być pewni, że zafascynuje ono głębią smaku i aromatu.