Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała też do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten fenomenalny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których dań.
Wino portugalskie
Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić także z winem różowym.
bag in box
Z jakim winem serwować ryby?
Stara norma mówi, że do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, że nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi jedynie wino czerwone. Cielęcina może być serwowana albo z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.